Lite historia

Bingo är ju en typ av lotterispel, den allra första formen av detta lotteri, som senare blivit både till Lotto och Bingo heter ”La Giuoco del Lotto D’Italia”. Detta lotteri startade redan på 1500-talet i Italien och var ett statligt lotteri som fortfarande idag har dragningar varje lördag.

 

Sedan denna första version har spelet alltså förändrats och omformats flera gånger genom historien. Delvis på grund av hur det spred sig över världen och dels på grund av de människor som förde spelet vidare, vad de lade till eller tog bort. En av de mest kända versionerna förutom Bingo är alltså Lotto och det spelet kom till Sverige redan på 1700-talet från Frankrike. Men spelet bingo som vi känner det idag skapades i USA på 1920- och 30-talet, till Sverige kom det inte förrän 1961. Då var det en idrottsklubb i Skåne som tog hit spelet från Danmark. Klubben hade haft rätt dålig ekonomi ett tag och när dem var på besök i Danmark såg dem att danskarna använde sig av Bingo för att tjäna pengar till klubben. Så kom det sig att vi i Sverige fortfarande förknippar bingo med just idrott och föreningsliv.

 

Fortfarande idag krävs det att man har en förening för att man ska få lov att starta en fysisk bingohall. När det provade i Sverige på 60-talet blev det en succé och det dröjde inte länge förrän det spred sig över landet. Dock var det först på 1990-talet som bingon skulle få ett riktigt uppsving i nutid. Då startade den älskade programserien Bingo Lotto på tv4 och blev familjens självklara lördagsunderhållning under många år. Lotterna såldes av både butiker och idrottsföreningar men det var och är fortfarande föreningarnas spel. I slutet av detta som blev bingons första guldålder i Sverige sågs det helt plötsligt som lite töntigt igen. Man tyckte att det bara var gamlingar och tråkiga människor som spelade. Sedan kom Bingon online och det blev supersuccé igen.

 

Idag spelar vi bingo oavsett ålder, kön, ekonomi eller härkomst, alla kan spela bingo och det är ännu en gång ett stort folkligt nöje. En av orsakerna är att Internet är så tillgängligt och en annan att bingo inte är ett spel som är dyrt att spela – alla kan spela bingo!